MUMlarnas upprättelse

Anna wedin, Nickedotter 28 maj, 2025

Om nyfikenhet, aha-upplevelser, envishet och drivet att sprida viktig kunskap.

Varför skriva en bok?

Efter över 20 års samtal med tusentals frustrerade arbetsgivare, vilka kämpade såväl med misskötsamma medarbetare som sitt eget motstånd mot de nödvändiga samtalen, blev min nyfikenhet för stor. Jag ville ha svar på ett antal frågor. Var svaren fanns visste jag inte, men en bra början kunde vara en universitetskurs i Konflikthantering i arbetslivet. 

I huvudet på en arbetsrättsjurist

  • Vad får vissa människor att bete sig så olämpligt på sin arbetsplats?
  • Är vissa avvikande beteenden mer skadliga än andra? 
  • Finns det ett mönster för den dynamik som uppstår på arbetsplatser med toxiska beteenden hos medarbetare? 
  • Varför blir drivna entreprenörer och skickliga chefer plötsligt osäkra när de ska hålla ett svårt samtal? 
  • Hur ska jag bli bättre på att hjälpa arbetsgivare att få till konstruktiva, korrigerande samtal?

Den som söker den finner  

Aha-upplevelser är inspirerande och kursen bjöd på många av dem, både i själva kurslitteraturen och studierapporter som det refererades till i det finstilta. Dessa visade sig vara riktiga guldgruvor av information. Där fanns beskrivningar av hur, när och varför "ett ruttet äpple" till slut förstör hela korgen och så studien om den mänskliga tendensen att undvika att föra fram negativa budskap - The MUM-effect (Minimizing Unpleasent Messanges).

Det var glasklart: den här kunskapen kunde bidra till fler bra samtal och var värd att spridas. Med envishet, övertygelse samt åtskilliga timmar vid datorn hade jag ett bokmanus i min hand. För att trycka en bok behövde jag dock skapa ett hem till den - ett bolag som kunde köpa och sälja tjänster. Om det hade varit svårt att välja namn till mina barn var det enklare med bolaget - Nickedotter AB.