Ett bra samtal är mer som en dans än ett försök att övermanna en motståndare.
Det är försommar i Sverige. Grönskan är skir och syrenen är på god väg att slå ut i min del av landet. Ett annat sommartecken är att det åter dansas på logar och i danspaviljonger. På mer eller mindre enskilt belägna platser samlas människor från flera generationer, förenade i sitt intresse – dans. Det buggas, foxas och på vissa ställen dansas det west coast swing, tango, lindy hop, bachata och vad som står på programmet för dagen. Den gemensamma nämnaren för dessa sociala danser är dialogen.
Varje pardans består av ljudlösa samtal. Det kommuniceras en fråga och det kommer ett svar. Föraren ger ett erbjudande eller ett förslag om en tur, till exempel en liten snurr, och följaren ger antingen sin acceptans eller svarar ”nej, inte nu, men jag tänker mig istället några steg i sidled”. Tydlighet i förningen är A och O, men ibland går det fort och erbjudandet tolkas på ett helt annat sätt än vad som var tanken hos föraren. Antingen blir det en bra variation eller så kan det sluta med knut på ekipaget. En knut som bäst löses ut genom skratt och ”nu tar vi om det”.
William R. Millner och Stephen Rollnik myntade begreppet ”motiverande samtal”. De skrev i sin bok Motivational Interviewing: Helping People Change om den anda de ansåg vara väsentlig i samtal som avser att motivera till förändrat beteende. De var noga med att betona att det motiverande samtalet inte är en metod utan just en anda; av partnerskap, respekt, medkänsla och framkallande av varje människas inneboende förmåga till förändring. De underströk också att samtalet ska vara mer en dans än brottning – en böljande dialog av ömsesidigt givande och mottagande av information.
Millner och Rollnik var verksamma som terapeuter i beroendebehandling, men deras syn på samtalet kan appliceras på varje situation där människor samtalar. Om det så är arbetsgivaren som vill föra ett samtal om önskad förändring i en anställds beteende, vänner som återförenas efter lång tid eller familjen som samlas vid midsommarlunchen – andan av respekt, partnerskap, medkänsla och intresse för samtalspartnerns drivkrafter och utmaningar kommer att öka förutsättningarna för såväl mer intressanta som konfliktfria samtal. Skulle ändå samtalet med svärfar eller mormor vara på väg att köra i diket – varför inte föreslå en paus och bjuda upp till dans. För du vet - förutom att en svängom kan lätta upp stämningen ger beröring tillskott av det lugnande må-bra-hormonet oxytocin. Får jag lov!