Anna förundrades över varför kompetenta arbetsgivare drog sig för att hålla de viktiga samtalen med misskötsamma medarbetare. Hon fördjupade sig i ämnet och resultatet blev boken MUMlare är vi allihopa.
Boken MUMlare är vi allihopa - vikten av att hålla de svåra samtalen riktar sig arbetsgivare och chefer på alla nivåer, men också till medarbetare, som vill veta mer om vilken dynamik misskötsamma kollegor kan skapa.
Författaren förenar beteendevetenskap, arbetsrätt och egna erfarenheter i sin roll som jurist och förhandlare och vill motivera till agerande, men framförallt förse läsaren med verktyg, mod och kraft till att ta sig an problematiska individer på arbetsplatsen.
Det är mänskligt att känna obehag inför svåra samtal. Den mänskliga tendensen att undvika att överlämna negativa budskap har till och med ett eget begrepp: The MUM-effect. MUM står för Minimizing Unpleasent Messanges. I Anna Wedins bok får det också betydelsen MUMlare. När vi blir osäkra blir vi otydliga. Vårt budskap blir ett MUMlande i stället för ett klart besked om konsekvenser av toxiskt beteende och förväntad förändring.
Boken MUMlare är vi allihopa skildrar toxiska beteendens inverkan på arbetsplatser ger verktyg för att förebygga dem och för att ta sig an de svåra, viktiga samtalen.
Bygg en bokcirkel med workshops utifrån bokens avsnitt. Anna Wedin kan delta i rummet eller digitalt för att ta del av deltagarnas tankar och diskussioner kring bokens avsnitt för dagen.